Stäng fönster Färgelanda kn, NÄSBÖLE 1:2 NÄSBÖLE KVARN

Historik
Enligt uppgift är kvarnen uppförd 1880. Enligt uppgifter i Svenska kvarnar är kvarnen uppförd 1919, men troligen var det då anläggningen blev utbyggd och blev elektrificerad. Kvarnen blev då utrustad med valsstol, triör och spettsmaskin. Sedan tidigare fanns här två stenpar. Kvarnverksamheten lades ner någon gång under 1950-talet.

Kraftverket är byggt av AB Skandinaviska Elverk 1918 och inrymdes i en del av kvarnen. Kraftstationen var utrustad med tvåhjulig francisturbin och generator. Elproduktionen upphörde i slutet av 1960-talet men återupptogs i början av 1980-talet i samband med att Vattenfall övertog bolagets distributionsanläggningar i Dalsland. Kraftverket iståndsattes igen och drevs av arrendatorn, som 1985 också blev ägare till anläggningen (även till Edstenafors). Nytt ägarbyte har skett under 2016.

Källor:
Ägaren
Om elkraften i Väster, Lars-Eric Hansson, 1992.
Länsstyrelsens WebbGIS-karta – Häradsekonomiska kartan (1890-97).
Riksantikvarieämbetets Bebyggelseregister.
Svenska kvarnar, Jakob Winning, 1940.
Agrar småindustri i Västra Götaland, Västarvet, 2006.
Flottningslämningar och andra vattenanknutna kulturlämningar, Gunilla Roos Nilson, Länsstyrelsen Västra Götaland, 2015.