Stäng fönster Färgelanda kn, ÅKESÄTER 1:14 EDSTENAFORS KVARN

Historik
Edstenfors kvarn är enligt uppgift uppförd 1914 men på häradsekonomiska kartan från 1890-97 finns redan en kvarn på samma plats som befintlig kvarn. I Svenska kvarnar kan man läsa att kvarnen uppfördes i tre våningar 1915 och att även ett kraftverk fanns i kvarnen. Verksamheten i kvarnen lades ned på 1970-talet och idag används byggnaden enbart för kraftproduktion.

Flera av de kraftverk som är uppförda längs Valboån, - Edstenafors, Näsböle, Dyrtorp, Stigen och Ödeborg - levererade alla kraft till Färgelanda stationssamhälle. Även industrierna Stigens yllefabrik och Ödeborgs spikfabrik fick den energi som krävdes för sina tillverkningsprocesser.

Omedelbart intill kvarnbyggnaden ligger en stenvalvsbron som uppfördes på 1830-talet. Bron är utpekad som kulturhistoriskt värdefull i en kulturhistorisk inventering-Broar i Dalsland, gjord av Älvsborgs länsmuseiförening 1978.

Valboån har under förhistorisk tid varit en betydelsefull kommunikationsled där bland annat timmerflottning har förkommit. Uppgifter finns bland annat om flottrännor vid Edstenafors.

Edstenafors kvarn är utpekat i Kulturmiljöprogrammet i Färgelanda kommun. Kvarnen ingår också i Bevarandeprogram för odlingslandskap, klass 3.

Källor
Ägaren
Noteringar under fältbesök
Länsstyrelsens WebbGIS-karta
Flottningslämningar och andra vattenanknutna kulturlämningar, Gunilla Roos Nilson, Länsstyrelsen Västra Götaland, 2015.
Svenska kvarnar, Jakob Winning, 1940.
Kulturmiljöprogram, Färgelanda kommun. Regionmuseum Västra Götaland, 2004.