Stäng fönster Färgelanda kn, LERDALS STOM 1:10 LERDALS KVARN

Historik
Lerdals kvarn, troligen en elkvarn, är av okänd ålder. Ett märke på fasaden anger ”Medlem av Svenska Bygdekvarnars Förening”.

I hembygdsboken Lerdal vår hembygd står det att läsa under rubriken Lerdals Stom 1:10: "Stommen 1:10 avstyckades från 1:9 och där uppfördes kvarn och såg av Gunnar Trogen, Hedekas. Byggnaderna blev färdiga våren 1944. Senare övertogs rörelsen av Herman Holm född 1911, Sanne socken. Han lät uppföra ett bostadshus omkring år 1950". Längre fram i boken står det och har hänvisat till en tidningsartikel i Bohusläningen "...Man beräknade, att kvarnen skulle stå klar i februari 1944. Senare skulle också sågverk uppföras strax intill kvarnen och enär man saknade en såpass central anläggning som denna å kom det säkerligen att bli både bekvämt och arbetsbesparande för ortens jordbrukare.".

Kvarnen är en av Dalslands fyra bevarade ej vattendrivna kvarnar. Relativt välbevarad exteriör.

Ingår i Bevarandeprogram för odlingslandskap, område klass 3.