Stäng fönster Dals-Ed kn, TÖFTEDALS-BERG 1:23 LOVISEHOLMS KVARN OCH KRAFTVERK

Historik
På denna plats låg tidigare Loviseholms järnbruk. Bruket etablerades 1747. En domstolshandling från 1778 visar en dammanläggning på samma plats som den nuvarande dammen är belägen. Loviseholms järnbruk lades ner cirka 1880 – det vill säga i den tid då samtliga dalsländska järnbruk avvecklades. Många av dessa järnbruk övergick till papperstillverkning, men vid Loviseholm ställde man istället om till kvarn- och sågdrift.

Loviseholms vattendrivna kvarn uppfördes vid Gubberödsälven år 1889. Kvarnen påbyggdes under 1930-talet med en siktvåning. Den äldre sågen ersattes vid okänd tidpunkt med en modernare såg – även denna är idag borta.

Ett kraftverk uppfördes 1913. Detta flyttades ett 20-tal meter österut till dess nuvarande plats i slutet av 1960-talet. Av den äldre anläggningen återstår endast betongrester. År 1977 uppfördes ett separat hus för det ena aggregatets generator. En renovering och ombyggnad av anläggningen gjordes 1992, då även kontrollutrustningen automatiserades.

Källor:
Ägaren