Stäng fönster Bengtsfors kn, ÅRBOL 2:1 ÅRBOL KVARN OCH SÅG

Historik
Enligt uppgifter har här funnits såg- och kvarnverksamhet redan 1697. Hundra år senare nämns en husbehovssåg på platsen, och som då redan betraktades som mycket gammal. År 1826 arrenderade Årbols ägare ut en såg samt ett antal kvarnar belägna här till Billingsfors bruk, varigenom en ny såg uppfördes.

1830 blir en Bryngel Janson arrendator och han låter under sin tid uppföra ett ny kvarn- och såghus och bygger dessutom en ny damm. Han avled 1834.

1909 rivs den gamla sågen och en ny uppförs med vattenturbin. Detta såghus rivs i sin tur 1947 då den nuvarande sågen är byggd. 1955 låter man här installera ett elkraftverk.

Anläggningen övertogs 1968 av John Gottmar (även fiolbyggare) och hans bror, de drev sågverksrörelse här till 1975. Bostadshuset flyttades hit i samband med övertagandet. Kraftstationen har i början av 90-talet renoverats av Karl-Henrik Andersson och enmansföretaget Seffle Turbin.

Sågen och kvarnen, av okänt tillkomstår, är dock nerlagda.

Årbol kvarn och såg är en av Dalslands få miljöer där både kvarn- och sågbyggnad är bevarade. Deras läge, på vardera sidan av vattendraget, gör dessutom Årbol kvarn & såg till en förtätad och tilltalande såg/kvarnmiljö utan motstycke i Dalsland. Originalexteriörer med bland annat ett lite ovanligt ”fönster över hörn” på sågbyggnaden, främst tillkommet av praktiska skäl men kanske även påverkat av tidens arkitekturideal.

Miljön är tidigare utvärderad i Kulturhistorisk byggnadsinventering 1982.

Källa förutom inventeringen: