Stäng fönster Vänersborg kn, LÅNGEBO 1:30 ÅBRO SÅG

Historik
El- alternativt tändkulemotor driven såg och kvarn uppförd 1933 som ersättning för en då nedbrunnen såg anlagd på 1920-talet av ett antal lantbrukare på allmänningen Åbron under hemmanet Långebo. Lantbrukarna sålde sågen 1932 som alltså brann ner 1933.

Anläggningen utökades och moderniserades 1947 av en ny ägare. 1993 var sågen igång vår- och sommartid och förefaller fortfarande vara i drift 2005. Kvarnverksamhet har bedrivits men uppgifter angående det är okänt.

Åbro såg är en som helhet välbevarad anläggning med lagerbyggnad och spånhus samt tillhörande bostadshus och uthus. Såghusets relativt högresta proportioner i två våningar och med intaget från gaveln kan tyda på att det är uppfört som en ramsåg med så kallad sågvind och undersåg. Anläggningen är också en god representant för de sågar som uppfördes kring 1930-talet då elkraft, tändkulemotorer och lastbilar gjorde det möjligt att etablera industrier utan kontakt med vare sig vattendrag eller järnväg.

Miljön omfattas av Bevarandeprogram för odlingslandskap, område klass 2

Ligger i kanten av Område av riksintresse för kulturmiljövården KP21 Hästefjorden.