Stäng fönster Mellerud kn, SNÄCKE 1:5 SNÄCKE SÅG

Vattendriven såg uppförd 1904 av Anders Larsson, nedlagd 1938.

Sågverksamhet har bedrivits här, vid Snäcke, sedan 1550-talet och platsen är därmed Dalslands dokumenterat äldsta för sågverksamhet.

Dagens sågbyggnad är förfallen med dess läge, som landskapets äldsta plats för sågverksamhet bidrar dock till att öka dess kulturhistoriska värde samt platsen för Snäckes industriella verksamhetsperiod. Den är också en av Dalslands få bevarade vattensågar.

Byggnaden har också rymt väveri och snickeri.
Strax intill ligger en industribyggnad från 1930 där man tidigare tillverkat isoleringsplattor.

Snäcke kanal och sluss anlades under åren 1872-1874 av det privata bolaget Snäcke Kanal AB samtidigt byggdes kanal och sluss vid Strömmen, men bolaget gick i konkurs och kanalen köptes då av Snäcke nya Kanal AB

Källor förutom inverteringen: