Stäng fönster Vänersborg kn, GETERED 1:18 JÄDERSFORS KVARN

Historik
Den industriella verksamheten vid Jädersfors antas ha börjat år 1837 då ett järnmanufakturverk anlades på denna plats. Anläggningen, som kallades Nya bruket eller Magnussons manufakturverk, låg då under närbelägna Kollerö bruk. I samband med en förändring av ägandeförhållandena 1857 fick anläggningen namnet Jädersfors. Produktionen bestod av smiden av olika slag såsom spik, yxor, hackor m.m.
Verksamheten, som sysselsatte 15–20 personer, varade fram till mitten av 1910-talet. Därefter revs smedjan.

År 1918 uppfördes i stället en kvarn och en såg som drevs av Ryrs Kvarn AB. Anläggningen drevs med direktverkande vattenkraft genom två turbiner. Verksamheten kunde bedrivas året om. Vattenkraften utnyttjades även för en belysningsgenerator vilken försåg såväl kvarnen som de intilliggande gårdarna med elektriskt ljus. 1938 såldes kvarnen till tidigare kvarnmästaren vid kvarnen Teodor Flyrén. Vid denna tid var kvarnen utrustad med 3 par stenar, en dubbel valsstol och en spetsmaskin.

I samband med en kraftig vårflod 1943 raserades dammen som därmed fick genomgå en genomgripande upprustning med nya luckor och förstärkningar i betong. I början av 1950-talet utökades elproduktionen och kvarndriften lades då sannolikt om till elektrisk drift. De nya kraftverksaggregaten placerades i ett nybyggt maskinrum i källarplanet. Vid samma tid tillkom även intagsrännan i betong.
Kvarn- och sågverksamheten upphörde någon gång på 1960- eller 70-talet. Av den ekonomiska kartan från 1963 framgår att det fanns en såg på platsen. På motsvarande karta från 1975 är markeringen borta. Omkring 1980 övertogs anläggningen av nuvarande Uddevalla Energi som moderniserade kraftverket. De gamla aggregaten var då utslitna eller förstörda (bland annat genom en översvämning) och revs
därför ut och ersattes av ett nytt mindre aggregat. Senare har ytterligare ombyggnader skett i privat regi.