Stäng fönster Hjo kn, BLECKSTORP 1:63 M.FL. BLIKSTORP KVARN OCH KRAFTVERK

Historik
Den plats där Blikstorps kraftverk ligger har sedan lång tid tillbaka utnyttjats för bland annat kvarndrift. När kraftverket byggdes 1915 utgjorde det en del av det så kallade Rittfeldtsimperiet. I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet anlade direktören Carl Fritjof Rittfeldt ett antal industrier runt dammen i Blikstorp – en snickerifabrik (1899), ett kraftverk (1915), en kvarn (1929) ett ramsågverk och Blikstorps silkeindustri (1930).

I söder avgränsas dammen av en före detta järnvägsbro. Den ingick i Hjo-Stenstorps järnväg, som invigdes 1873 och som lades ner 1967. Bron tillverkades av Göteborgs mekaniska verkstad 1895 och fungerar idag som en gångbro.
Blikstorps kraftverk uppfördes alltså 1915 och ändrades därefter 1919 och 1933. Dammens nuvarande utförande i betong kom troligen till i samband med kraftverkets förändring på 1930-talet. I en tillbyggnad norrut var ortens brandstation placerad.

Kraftverket har genomgått stora förändringar från 2007 och framåt. Detta sedan den gamla kraftverksutrustningen revs ut i sin helhet och ersattes med ny. Dammen, intaget och sumpen har renoverats. Dessutom har dammfästet förstärkts med betong. Utöver detta har intaget försetts med nya luckor och maskinell rensning av intagsgallret.

Även kraftverksbyggnaden har förändrats. Två byggnadsdelar har rivits. Den ena var en mindre och lägre tillbyggnad åt öster som tidigare inrymde turbin samt drivhjul och remdrift till den gamla generatorn. På dess plats har en större och högre tillbyggnad gjorts – genom att kraftverksbyggnadens östra del har förlängts. I denna tillbyggnad inryms numera turbinsump, turbin och generator. Den andra rivna delen var en lägre tillbyggnad norrut. Utöver detta har ett antal portar och fönster bytts ut. Dessutom har den del av byggnaden som tidigare hade tak med tvåkupigt lertegel numera försetts med tegelimiterande takplåt.