Stäng fönster Gullspång kn, NOLKVARN 1:3 NOLKVARN

Historik
I området vid Hovaån har det tidigare funnits två kvarnar, övre och nedre kvarnen. När anläggningen kom i släkten Janssons ägo i slutet av 1800-talet påbörjades en modernisering av den nedre kvarnen, och den övre kvarnen revs.

Nolkvarn är en hel kvarn- och gårdsmiljö där det finns ett flertal byggnader förutom kvarn, såg och snickeri. Här finns även ett virkesförråd, en smedja, ett brygghus, ett bostadshus från sent 1700-tal eller tidigt 1800-tal, ett bostadshus från ca 1900, ett spannmålsmagasin av ålderdomlig karaktär, en ladugård, ett hönshus och ett vagnslider.

Såg-, kvarn- och snickerianläggningen ligger norr om Hova vid Hovaån.

Sågen, med bland annat en ramsåg samt snickeriet är fortfarande i drift för husbehov.

Kvarnverksamheten upphörde 1947och hade då varit i gång i 300 år. Efter nedläggningen av förmalning av spannmål användes del av utrustningen, två stenpar, för malning av träspån till trämjöl för tillverkning av linoleummattor. Spånmalningen lades ned omkring 1952-53.

Med sin bredd av olika verksamheter och den tidsrymd från 1700-talet till 1900-talet som byggnaderna representerar, berättar Nolkvarn en mycket intressant historia om landsbygdens förutsättningar och levnadsvillkor. Miljön är unik i sitt slag såväl i Gullspångs kommun som i denna del av Västra Götaland.

Källa förutom inventeringen:
Inventering av industrihistoriska byggnader och miljöer – Gullspångs kommun 2006. Forsviks industriminnen, Uppdragsverksamheten. Rapport 2006:3