Stäng fönster Götene kn, HORSMARKA 2:26 RAGGAGÅRDENS MEJERI

Historik
Raggagårdens mejeri är ett gårds- och uppköpsmejeri, förädlar egenproducerad mjölk samt köpt mjölk från jordbrukare och säljer vidare de färdiga produkterna. Mejeriet var i drift mellan 1929 och 1940.

Mejeriet uppfördes och drevs av dåvarande ägare till Raggagården, Einar Broberg och hösten 1938 sålde han mejeriet till Bertil Ehn.

Efter nedläggningen hyrde Ehn ut övervåningen som bostad troligen fram till 1956. Från 1940 användes bottenvåningen av ett militärt sjukförband som fältdepå. De använde byggnaden fram till slutet av 1950-talet som förråd och organisationsplats. Spåra av denna tid finns i form av fönsterluckor på flera av bottenvåningens fönster står det att läsa i Raggagårdens Mejeri från 1991. Här nämns också att en källare byggdes i ostlagret någon gång mellan 1944 och 1945.

Interiörerna är relativt välbevarade och mejeriet har förhållandevis mycket produktionsutrustning kvar. Detta är mycket ovanligt. Endast ytterligare ett mejeri – ett gårdsmejeri i Falköping – med utrustning har påträffats under genomgången av Västergötland.

Källa förutom inventeringen:
Birath, Anna m fl. (1991) Raggagårdens mejeri. Institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet.