Stäng fönster Sala kn, SCHAKTET 2 SCHULTZBERGSKA GÅRDEN

Historik
Troligen har tomten ständigt innehafts av köpmän. Namnet Schultzbergska gården fick anläggningen i slutet av 1820-talet då den ägdes av handelsmansänkan Ulrika Schultzberg.
Anläggningen innehöll enligt brandstodsprotokoll från 1800-talet bostadshus i två våningar vid hörnet Stora torget – Drottninggatan och ett bostadshus i en våning med vind vid Drottninggatan. Uthus fanns placerade dels utmed gatulinjerna, dels inne på tomten. Dessa hyste magasin, lider, sädesbotten, svinhus, fähus, stall vagnslider och foderskullar.
Runt år 1900 fanns på anläggningen två bostadshus, båda uppförda i två våningar. Bakgården omgärdades av en låg uthuslänga som var försedd med en inkörsport från Borgmästaregatan. Längan innehöll magasin, vagnslider, stall, svinhus samt plats för ko. Mot granngården avgränsades tomten av ett uthus i två bottnar, inrett för brygghus, magasin, vedbodar, gödselstad, avträden och slaskrum. Tomten innehöll även två trädgårdstäppor.
Alla dessa hus är rivna eller flyttade. Under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal började större stenhus uppföras på anläggningen.