Stäng fönster Tidaholm kn, HERREKVARN 1:1 HERREKVARNS SÅG

Historik
Herrekvarn nämns första gången i jordeboken 1693 som Herreqwarnan. Kvarn och såg har funnits sedan 1700-talet och den sista kvarnen revs 1936. Nuvarande sågverk med damm uppfördes 1937 och var i drift till 1970-talet. Spåntillverkningen upphörde under 1960-talet. Numera sågas endast för husbehov.

Herrekvarns såg är det enda kvarvarande vattenturbindrivna sågverket i Tidaholms kommun. Den är dessutom i körbart skick.

I miljön vid Herrekvarns såg finns även en fullt utrustad smedja och ett kvarnstall som båda troligen är från slutet av 1800-talet, en mjölnarbostad från 1800-talet senare del och en mangårdsbyggnad med flygel som båda är från omkring 1890. Två ladugårdar var av den en är från omkring 1920-40 och en redskapsbod. Flera av byggnaderna har bibehållit mycket av ursprunglig karaktär men mangården och mjölnarbostaden har genomgått en del förändringar.

Herrekvarn ligger strax norr om Brokvarn och Turaströmmens kvarnar på östra sidan av Tidan. Tillsammans med Brokvarn, några hundra meter söderut, bildar Herrekvarn en industrihistoriskt intressant miljö i Tidaholms kommun.

Källa förutom inventeringen:
Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Tidaholms kommun (1989) Holmström, Erik. Orebäck Krantz, Elisabet. Tidaholm: Skaraborgs länsmuseum och Tidaholms kulturnämnd