Stäng fönster Mark kn, BÖRSHULT 1:17 BROKVARNS KVARN OCH SÅG

Såg och kvarn ingår som del av ett större kvarn- och sågområde längs Torestorpsån.

Redan på 1600-talet fanns här en tullkvarn i område och sex sågverk har funnits. Enligt Öxabäck bygdelag har platserna alternerat, både för kvarn och också såg genom att ha legat på båda sidor om vattendraget.

Brokvarns kvarn och såg är från början av 1930-talet och därefter började de små bäckkvarnarna att läggas ned. Byggnaderna renoverade i början av 1990-talet i hembygdsföreningens regi och är ett turistmål.

Vid Brokvarn har sex sågverk funnits. Det äldsta var en så kallad nickelsåg, de övriga sågarna har utgjorts av tre cirkelsågar och två ångdrivna ramsågar. På Börshults sida fanns ett cirkelsågverk som ägdes av bönderna i Åh, Holsljunga. Deras virke flottades till platsen. Detta sågverk var i bruk några decennier fram till sekelskiftet. Därefter uppfördes ett cirkelsågverk längst ner i forsen på Brokvarns sida, detta var i bruk till 1933.

I slutet av 1800-talet på Säfsereds sida, innan forsen börjar, fanns en ångsåg. Det var ett modernt ramsågverk som huvudsakligen arbetade med virke som flottades fram. År 1900 uppförde ett virkesbolag en ny ångsåg på Börshults sida mitt emot den gamla. Under denna tid avverkades mycket skog i Öxabäck, därav en del skog som tidigare varit orörd. Mycket virke flottades och mycket kördes fram med hästar, oxar och kor. Många bönder skaffade sig häst under denna tid. Det sågade virket skulle nämligen fraktas till kringliggande samhällen och städer. Sågverket lades ner 1907.

Källor förutom inventeringen:
Informant Tommy Lundberg, fotograf, Öxabäck, Mailkontakt 2008-12-22