Stäng fönster Svenljunga kn, GRAVSJÖGÄRDE 1:2 KVARNAGÅRDEN

Historik
Såganläggning i trä från 1800-talets slut med svarv och snickeri för bland annat tillverkning av pinnstolar. Dessutom finns remdriven spånhyvel i en egen byggnad. Verksamheten upphörde 1942.

Fyra bröder Mårtensson drev tillsammans industrin i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. De tillverkade bord, stolar och sängar och möblerna skickades med järnväg till Smålandsstenar och Axelfors där de såldes till olika möbelhandlare.

1980 fick Håcksvik Hembygdsförbund sågen och verkstadsbyggnaderna som kallas Kvarnagården i gåva av Nilssons industriemballage Ab i Norra Hestra. Anläggningen ligger vid bäcken mellan Kvarnsjöarna och Ballasjön. Byggnaderna var vid den tiden i ruiner men under ett antal år renoverades, reparerades och restaurerades byggnaderna och kunde återinvigas 1997. I anslutning till övriga byggnader uppförde hembygdsföreningen en smedja.

Källor förutom inventeringen: