Stäng fönster Töreboda kn, HOLMEN 2:4 HOLMENS SÅG

Historik
Detta ramsågverk uppfördes 1947, av dåvarande ägaren Gustaf Fimmerstad, och ersatte en äldre såg som låg vid Fägrebäcken strax intill. Den gamla numera rivna sågen var byggd ca 1850 och drevs först med vattenhjul och sedan med el. Timret till den gamla sågen flottades i den damm som hade byggts för att utvinna kraft både för sågverket och för Holmens kvarn på andra sidan bäcken. Sedan det nya ramsågverket hade byggts användes den gamla sågen bland annat till lådfabrik fram till 1960- talet.

Själva sågen, en helstativram, står på övervåningen medan drivningen återfinns i markplanet. Holmens ramsåg, som sedan 20 år tillbaka ägs av Fimmerstads Trä & Bygg AB, var i drift fram till 1993-1994. Då producerades bland annat ämnen för tillverkning av träskor vid Finnerödjas trätoffelfabrik. Träslagen utgjordes av björk till herrtofflorna och al till damtofflorna. Enligt nuvarande ägare är sågverket i körbart skick, men för att få igång en tillräckligt effektiv produktion krävs så stora investeringar att det är svårt att få någon lönsamhet på verksamheten.