Stäng fönster Grästorp kn, MARIEBERG 1:1 MARIEBERG

Historik
Tengene har en mycket lång historisk kontinuitet – ända från medeltid och fram till idag. En första uppgift om kvarnplatsen finns redan 1299. Kartmaterial från 1640-talet visar att det då fanns både såg och flera mjölkvarnar på i stort sett samma plats som idag. Tengene har även fungerat som vadställe. Det faktum att kyrkan inte ligger i någon av de byarna utan vid kvarnplatsen tyder på att denna tidigt måste ha uppfattats som ett centrum.

Tengene kvarn är uppförd 1885 då den tidigare kvarnbyggnaden brann ner. År 1890 köptes den av nuvarande ägares morfars far och har sedan dess funnits i familjens ägo. Då fanns fyra turbiner vid kvarnen och en vid sågen. Idag används kvarnen endast som förrådsbyggnad. Dock finns stor del av kvarnutrustningen kvar.

Vid kvarnplatsen tillkom på 1800-talets senare hälft en affär och ett mejeri. Vid en brand orsakad av ett åsknedslag 1934 förstördes byggnaderna, men de byggdes omgående upp igen till sitt nuvarande utseende. Byggnaden närmast bron har varit handelsbod och den närmast kvarnen var mejeri.

På en karta från mitten av 1600-talet finns en sågkvarn på den plats där den nuvarande sågen ligger. Dagens sågverksbyggnad tros vara byggd 1891. Den har sin huvudsakliga karaktär bevarad. Sågens stengrund och fördämning är av okänd ålder. Både ramsågen och cirkelsågen drivs idag med el.

År 1914 startade produktionen av el i kvarnen och 1950 gjordes detsamma vid sågen. På 1940-talet fanns i kvarnen fyra par stenar, två dubbla valsstolar, rensverk, utsädesrens och havrekross.

Sedan 1971 ägs Mariebergs kraftverk och Tengene kvarn och såg av tre bröder. Under 2003 moderniserades el-produktionen i sågen. En ny kraftverksbyggnad uppfördes genom en tillbyggnad av sågen och moderna maskiner installerades.