Stäng fönster Grästorp kn, MARIEBERG 1:1 MARIEBERG

Historik
Verksamhetsplats invid Nossan sedan århundraden tillbaka. Redan år 1299 omtalas att det fanns en kvarn på platsen och såg 1600-talet. Marieberg gård är en sammanslutning, av fem hemmansdelar varav kvarnjorden - såg och kvarnplatserna utgjorde kärnan, från 1800-talet. På gården fanns även mejeri.

Anläggningen var vid inventeringstillfället 1987 fortfarande i drift och ingår i samlad verksamhetsmiljö med fungerande kvarn, Tengene kvarn, kraftverk och såg. Verksamheten är uppbyggd runt Marieberg gård där stensatta kanaler leder vatten från Nossan till tvättstuga, såg och kraftverk på västra sidan och mejeri och kvarn på östra med fallhöjden fem meter. Från bron ges god överblick av vattensystemet. Verksamheten är spridd över en yta av ca 100 m. Mejeri och affär är byggda i dansk stil och bildar tillsammans med kvarnen ett torg framför Tengene kyrka.

Dagens anläggnings sågverk är från slutet av 1800-talet. Ramverket är på 26 tum och tillverkat av Bolinder-Munktell 1968. Dessutom finns en cirkelsåg. Ramsågen drivs idag av elmotor.

Tengene kvarn är uppförd 1885 då den tidigare kvarnbyggnaden brand ner. Kvarnen förvaltas av hembygdsföreningen och är i relativt gott skick. Kvarnen har drivits av turbin men har elektrifierats. Enligt tidigare inventeringar ska kvarnen vara i körbart skick, vilket i dagsläget inte verkar sannolikt då remmar till vissa maskiner saknas. Anläggningen är dokumenterad i Tengeneboken.

Kraftverket renoverades 2004 då en Carg Craft turbin om 1900 kW installerades. Äldre mätare och utrustning är kvar som utsmyckning.

Källa förutom inventeringen:
Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Grästorp kommun (1994) Skara: Skarborgs länsmuseum och Grästorps kommun