Stäng fönster Götene kn, VARAN 2:29 GAMLEGÅRDEN

Historik
Österäng är ett jordbruk som grundades av två grevar Hamilton, far och son, under 1840-talet. Jordbruket blev snart ett av Sveriges större jordbruksegendomar samt ett föregångsjordbruk under 1850-70-talen. Gamlegården var och är en del av Österängs egendom där det fanns såg, kvarn, snickeri och smedja.

Den första sågen brann ner troligen 1859/60 och den nuvarande såganläggningen byggdes 1860 och hade redan från början lokomobildrift. Den första lokomobilen som drevs mellan 1860 och 1903 var levererad av Trollhättans mekaniska verkstad. Sågutrustningen utgjordes av en flerbladig halvstavtivram med drivning i överdelen. Denna finns dock inte kvar. . En fyrkutterhyvel, som finns kvar, från Göteneds mek verkstad, Götene, var igång mellan åren 1940-1995. Hyvlade gjorde man sågvinden. Hyveln drevs av en elmotor.

Sågning som utfördes efter 1940 skedde på en cirkelsåg driven av en elmotor och denna såganläggning var och är belägen i en byggnad bredvid ångsågen.

I ångkvarnen maldes foder på tre stenpar – två placerade på andra våning samt ett på bottenvåningen. Stenparet i markplanet finns kvar, medan de två övre är borta. Intill ångsågen finns ett mycket förfallet skjul, som inrymmer en eldriven cirkelsåg.

På gården finns också en byggnad, från 1941, som inrymmer smedja, snickeri och mekanisk verkstad. Smedjan utgörs bland annat av två ässjor samt mängder av verktyg. I snickeriet finns inga ursprungliga maskiner kvar. I verkstaden återfinns bland annat en svarv, en pelarborrmaskin och en slipmaskin, samtliga remdrivna..

År 1871 ombildades gården till ett AB och i mitten av 1950-talet upphörde Österäng som en självständig brukningsenhet och uppgick i Råbäcks egendom. Familjen Janson på Kårtorp säteri köpte Österäng 1993.

En förening startades 2005 – ”Österängs Ångsågs ideella förening” – och övertog ansvaret och ägandet för byggnaden våren 2006 samt ett sågförråd, ett stall, ett vagnslider, en f d fattigstuga samt ovan nämnda skjul med tillhörande cirkelsåg och 1,8 ha mark.

Föreningen har under hösten och vintern 2006/07 utfört renoveringsarbeten på byggnaden under antikvarisk kontroll.

Österängs ångsåg är en av två kvarvarande ångsågsbyggnader i Västa Götaland, varav Österängs ångsåg är den äldsta.

Källor förutom inventeringen:
Österängs ångsåg – Reparation av bärande delar i takkonstruktionen. Antikvarisk slutbesiktningsrapport och fotodokumentation. Västarvet: Uppdragsverksamheten 2006:10
Österängs Ångsågs ideella förening (Mail 2008-11-26)