Stäng fönster Trollhättan kn, GULLERED 1:6 M.FL. GULLEREDS KVARN OCH SÅG

Historik
Enligt en inventering och KMV-programmet, från 1991, uppfördes kvarnen på 1870- talet, men enligt Svenska kvarnar från 1940 skall den dock vara byggd på 1890-talet. På stenar i kvarnens ursprungliga höga naturstensgrund finns årtalet 1892 inristat.

Sågverket är, enligt samma KMV-program, byggt på 1870-talet men sannolikt är dock denna byggnad uppförd senare i samband med en modernisering av sågverksamheten på platsen.

Nedanför nuvarande sågens långsida och precis intill Visslaån ligger ytterligare en byggnad – den före detta sågen och av nuvarande ägare kallad ”den gamla kraftstationen”. Enligt den kulturhistoriska utredningen nr 22 är även denna byggnad uppförd på 1870- talet.

Att de båda sistnämnda byggnaderna skulle vara uppförda vid samma tid verkar inte sannolikt. Av ett gammalt fotografi framgår att den idag förfallna byggnaden närmast Visslaån tidigare varit nästan så lång som idag. Rester av den före detta sågens höga naturstensgrund finns dessutom fortfarande kvar. På fotografiet är marken för det nyare sågverket ännu inte bebyggd. Säkerligen byggdes detta sågverk i samband med en övergång till modernare teknik – den gamla sågen med träram drevs med vattenhjul. Verksamheten flyttades upp för slänten till denna nya byggnad och den före detta sågen monterades ner till hälften och byggdes om till kraftstation. Kraftverket försåg därefter det nya, moderniserade sågverket med energi.