Stäng fönster Sala kn, BERGWERDIEN 9 BELLANDERSKA STERBHUSET

Utdrag ur Ernst Folke Lindbergs noteringar för Nordiska Museet, Stockholm.
"I hörnet av Drottninggatan och Bergmästaregatan ligger en av Salas äldsta byggnader och länge stadens enda bostadshus av sten. Trots sitt ålderdomliga utseende blev det dock uppfört först efter 1736 års stora brand. Endast källaren är äldre. Vid tiden för branden ägdes tomten av konstmästaren vid gruvan Lars Steinholtz, men förvärvades senare av bergmästaren Anders Robert Bellander, vars arvingar sedan ägde denna fastighet till långt in på 1800-talet. Troligen var det Bellander som lät uppföra den nuvarande byggnaden. När denna i våra dagar tagits i anspråk för delar av stadens förvaltning, är det inte första gången detta sker. Redan på 1700-talet fungerade den tillfälligt som rådhus, innan det nuvarande rådhuset stod färdigt.