Stäng fönster Vårgårda kn, FLATHULT 1:3 FLATHULTS SÅG

Historik
Enligt Qvarnkommissionens protokoll ur Kullings häradsskrivares arkiv, från 1699 nämns en kvarn i Flathults by. (Det fanns då 14 kvarnar i socknen.) Även på Generalstabskartan från 1830 (reviderad 1850) finns kvarnen med, men kvarnen lades ner i mitten på 1800-talet och en såg uppfördes på ungefär samma plats. Enligt ägaren kan sågbyggnaden vara från mitten av 1800-talet.

Stamgården Flathult är odelad fram till 1781 då gården ärvs av två systrar som delar upp markerna. Den ena av dessa två nya fastigheter delas sedermera och till den fastigheten hör Falthults såg.

Sågen var i bruk till 1953, varpå den fick förfalla. Vid den senaste inventeringen 1974 var den mycket förfallen. Året därpå gjorde emellertid ägaren en omfattande upprustning av sågen.

Källor förutom inventeringen:
Flathult (2007) Demker, A. Karlsson, J. Niklasson, J. Sandklef, C. Göteborg: Institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet

BYGGNADSHISTORIK
Flathult utgjords av en fastighet fram till 1781 då den genom arv delades till Flathult 1:2 och Flathult 1:3. Flathult 1:4 en ny fastighet i mitten av 1800-talet avstyckades från Flathult 1:3. Sågen är vattendriven med ett överfallshjul om ca 4,5 meter i diameter och som motsvarar cirka 35 Hkr och står på ungefär samma plats som en tidigare kvarn stod. Sågen uppfördes i mitten av 1800-talet enligt dagens ägare och var i bruk till 1953, varpå den fick förfalla. Vid den senaste inventeringen 1974 var den mycket förfallen. Året därpå gjorde emellertid ägaren en omfattande upprustning av sågen. Sågen har i dag en klingsåg som är från omkring 1900- talet men troligen fanns här tidigare en ramsåg, men den skall ha tagits bort 1915-1920.

Under en period omkring 1900 provade man att driva sågen med en lokomobil – en ångmaskin.

Det har troligen också funnits en spånhyvel i sågen