Stäng fönster Tranemo kn, MOSSEBO 2:6 SMEDJAN NABBEN

Historik
Smedjans ålder går inte att fastställa, men i köpehandlingar från år 1770 nämns smedjan för första gången. Där står att ”inhyse smeden och fattighjonet Lars Svensson får bruka smedjan så länge han orkar och kan”. Hans son Anders Larsson står sedan antagen som smed. Nabben var då torp under Mossebo Säteri som ägdes av adelsmannen Kuylenstierna. Det har därefter bott smeder på gården i alla år. Den sista smeden var Frits Josefsson och han höll smedjan i gång fram till 1965.

Under slutet av 1800-talet och fram till 1940 tillverkades redskap för jord och skogsbruk. Det var i huvudsak vagnar och kälkar, där allt träarbete gjordes i en snickarstuga på gården för att sedan järnbeslås i smedjan. Man kan än i dag höra äldre personer både här i bygden och långt ner i Småland berätta om de kraftiga vagnar och kälkar som tillverkades på Nabben. Viktig syssla under kriget var klövskor åt oxar. Nissafors järnbruk lärde upp drängar som blev smeder.

Bygdesmedjan betjänade kringliggande gårdar. Smedjan som är i privat ägo och något reparerad, men bälg, härd, städ och skorsten finns kvar. På gården finns ett stort gårdsarkiv.