Stäng fönster Stockholm kn, ARBETSLAGET 1 M.FL. SANDVIK AB

Historik
Industri- och kontorsbyggnadsanläggning uppförd under flera etapper från början av 1950-talet fram till 2000-talet för Sandvikens Jernverks AB. Komplexet omfattar tre fastigheter (Arbetslaget 1, 2 + Timpenningen 5) och är beläget i den sydvästra delen av Västberga industriområde.

På fastigheten Arbetslaget 2 började Sandviken uppföra en industrianläggning för Coromanttillverkning år 1951. Huvudbyggnaden (byggn nr 1, 7, 8, 11 samt del av 5) uppfördes i 2 – 5 våningar med rött fasadtegel. Samtidigt uppfördes tre fristående byggnader i sydöstra delen av fastigheten; en vätgasfabrik (byggn nr 4), en gasstation (byggn nr 2) samt en byggnad innehållande bostadslägenheter (byggn nr 3). De två senare byggnaderna revs omkring 2007 inför nybyggnation. Kontorsdelen i anläggningens mitt (byggn nr 1) uppfördes i fem våningar och försågs med en bearbetad huvudentré och trapphusfasad med inslag av dekorativa skifferplattor. 1957 förlängdes flyglarna åt nordväst (byggn nr 9, 10 och 12) samt åt sydöst (byggn nr 6). I och med förlängningen åt sydöst inkorporeras vätgasfabriken (byggn nr 4) med huvudanläggningen. 1964 tillkommer ytterliggare en tillbyggnad i den sydöstra delen (sydöstra delen av byggn nr 5). Under 1970- och 80-talet sker flera mindre ombyggnader, exempelvis taköverbyggnader.

På fastigheten Arbetslaget 1 uppförs 1946 en fabrik för slaggplattor. Denna byggnad som hade en placering centralt på fastigheten, verkar ha rivits helt eller delvis år 1975 ( i samband med nybyggnaden av ett stållager för Sandviken). 1948 uppförs en lagerbyggnad för AB Byggnadsvaror i fastighetens nordvästra del (byggn nr 3). 1969 sker det första nybygget för Sandvikens räkning på fastigheten. Karl G. H. Karlsson ritar en hanteringshall (del av byggn nr 1) med placering i fastighetens nordvästra del, direkt söder om tidigare nämnda lagerbyggnad. Denna byggnad har idag fått en helt ny fasad (alt är riven). 1971 uppför Sandviken en sju våningar hög kontorsbyggnad mot Lerkrogsvägen (byggn nr 4), även denna gång i samarbete med arkitekt Karl G. H. Karlsson. Samtidigt förlängs huskroppen inne på gården åt sydost med en stållagerbyggnad (sydöstra delen av byggn nr 1). 1975 sker en nybyggnad av stållager i den centrala delen av anläggningen (byggn nr 1), befintlig byggnad rivs och/eller byggs om. 1976 sker en tillbyggnad för ungsverkstad in mot gården (byggn nr 2). 1985 tillbyggs eller uppförs ett förråd (byggn nr 5) med skärmtak in mot gården.

På fastigheten Timpenningen 5 uppför Sandviken 1959 en fabriksbyggnad för volframoxidtillverkning, laboratorier mm (byggn nr 2), arkitekt är Karl G. H Karlsson. Öster om denna byggnad uppförs 1970 en Coromantfabrik, även denna ritad av K. G. H. Karlsson och/eller JK Arkitekter. Coromantfabriken kommer sedan av byggas om och till 1988 samt 2007.