Stäng fönster Sala kn, SMEDEN 12

Historik
Enligt 1828 års brandstodsprotokoll fanns sex hus på tomten. Dessa innehöll boningshus och verkstad, bostadsrum och bodar,brygghus byggt 1825, lider av stolpvirke, fähus samt stallbyggnad uppfört 1826. Ägaren hette C. P. Lundqvist och har undertecknat protokollet som rådman och svarvare. I boningshuset hade han "Swarfvare Wärkstaden af Timmer med Bräder klädd".
I 1865 års brandstodsprotokoll står fyra hus på platsen. Två av dessa (boningshusen) uppges stå kvar sedan tidigare och två uppges vara av senare datum. Ägare hette nu Anders Bengtsson. De senare husen innehöll stall, fähus, bodar samt lider med skullar.
År 1872 hette ägarna S.M. Malmstedt och B.A. Sjöberg. Fyra hus fanns kvar på tomten. Ekonomibyggnaderna är de samma som i 1865 års protokoll. Det är oklart om de två husen innehållande boningsrum respektive boningsrum och bodar är samma som tidigare. Antal rum stämmer men byggnadernas mått skiljer något. Värdet på byggnaderna har dock ökat väsentligt.
Gatufastigheten (husnr 1a) innehöll på 1950-talet en pälsaffär.