Stäng fönster Sala kn, GRUVDRÄNGEN 9

Historik
Bostadshuset ligger i vinkel utmed gatan och tomtens västra del. Uthuset är placerat intill bostadshuset i vinkel väster- och norrut på tomten. Den östra delen av uthuset innehöll svinstia. Ladugård fanns för kor som vallades till bete österut till Torsborg. En genomgång finns kvar i uthuset som användes till att nå de grönsaksodlingar som låg norr om tomten. Anläggningens torrdass, 3 st, finns också kvar idag och ligger i den västra uthusbyggnaden. Enligt 1909 års stadskarta fanns en fjärde byggnadslänga placerad utmed den östra tomtgränsen. Denna finns med på ett fotografi av E Hammarstedt taget år 1905. Eventuellt var längan delvis placerad in på den tomt som idag är Gruvdrängen 10.
Brandstodsprotokoll finns från 1876 gällande östra kvarterets tomt 48, ägd av C.J Liljeqvist, vilket med största sannolikhet gäller aktuell anläggning. På denna fanns följande byggnader detta år:
-hus av timmer och tegeltak i två våningar utefter Bergsmansgatan innehållande sju bostadsrum med eldstäder.
-hus av timmer och tegeltak, antal våningar ej angivet, västerut på gården. Detta innehöll två rum med eldstäder samt wistbod (protokollets stavning) och en kammare.
-hus av timmer och tegeltak, troligen i två våningar, innehållande stall, fähus och portlider med foderskullar ovanpå.
-hus av stolpvirke beklätt med brädor, inrett till redskapslider.
På tidigt 1900 tal omskrivs anläggningen i en vatten- och avloppsanmälan. Axel Ågren satte in en ”tappkran” . Ägare var då C.E.Eriksson, vid tillfället fanns det 10 rum i anläggningen varav 4 boningsrum, 5 kök och en tvättstuga.