Stäng fönster Tidaholm kn, MADÄNG 8:5 MADÄNGS KVARN OCH SÅG

Historik
Madängs kvarn har anor från 1700-talet och dagens äldsta delar byggdes sannolikt 1859. Sedan dess har den blivit om- och tillbyggd flera gånger, senast troligen 1937 då nytt kvarnverk installerades. Under 1936 byggdes en kraftstation som levererade ström till kringliggande gårdar. Kvarnen lades ner på 1960-talet.

Sågen uppfördes under 1940-talet och var i drift till 1973, men sågverksamhet har funnits på platsen redan tidigare men sedan hur långt tillbaka är okänt. För efter ett ägarbyte 1909 installerades två turbiner och klingsågen byttes ut mot en ramsåg. Turbiner bör alltså ha drivit både kvarn och såg. Från 1958 och framåt utgjordes verksamheten i sågen enbart av hyvling. Från sågen gick ett rullband över Tidan till ett upplag på ån södra sida. Rester av de klykor som bandet var upphängt på finns bevarade.

Sågverksamheten är flyttad till en ny anläggning.