Stäng fönster Vårgårda kn, BERGSTENA 13:5 BERGSTENA MISSIONSKYRKA

Historik
På 1860-talet började kolportörer och predikanter att besöka Lenabygden, och möten hölls i stugorna. Det första missionshuset i lenabygden uppfördes i Vittene 1868. Missionshuset i Fly uppfördes 1975. Samma år väcktes också förslag om att ett missionshus skulle uppföras i Bergstena. Bergstenaborna ansåg sig inte kunna göra detta på egen hand utan tog kontakt med missionsvännerna i Vittene, Gillängen och Östadkulle om möjligheterna till ett gemensamt bygge, men man kunde inte bli ense om var missionshuset skulle byggas.
1876-77 gick en kraftig väckelse fram över bygden, och många anslöt sig. I glädjen över detta beslöt man 1877 att bygga ett missionshus i Bergstena. August Andersson skänkte en tomtplats, och några hundra kronor samlades in till bygget. Virke inköptes från Långared, och hela byn hjälptes åt att köra timmer. Med hjälp av många fria dagsverken uppfördes huset under ledning av byggmästare Carl Andersson, Gallås och August Eliasson, Stenstorp. I november 1877 kunde missionshuset invigas.
Byggkostnaden uppgick till 2056 kronor, vilka införskaffades genom missionsauktioner och insamlingslistor.
Missionshuset hade en stor sal, cirka en meter längre än den nuvarande, samt en liten sal över vilken det fanns en läktare.
1969 renoverades byggnaden, och 1979 gjordes en omfattande tillbyggnad innehållande samlingslokal och kök i bottenvåningen och ungdomslokaler i källarvåningen. Olof Rydler, Asklanda, projekterade och utförde tillbyggnaden