Stäng fönster Örebro kn, FÄRGERIET 2 TREFALDIGHETSKYRKAN

Historik
Metodistförsamlingen i örebro grundades 1869 och är en av samfundets äldsta församlingar i landet. Församlingen väste snabbt. År 1906 tillsattes en kommitté med syfte att undersöka församlingens möjligheter att uppföra en större och mer ändamålsenlig kyrka.

År 1908 förvärvade församlingen en tomt vid den då nyanlagda Södra Strandgatan för att där uppföra en ny kyrkobyggnad. På tomten skulle man också bygga två bostadshus för uthyrning för att på så sätt skapa en långsiktig finansiering av kyrkobygget och församlingens verksamhet. En av Örebros då ledande arkitekter, Vilhelm Renhult, anlitades som arkitekt för både kyrkobyggnader och bostadshusen. Söndagen den 12:e december 1909 invigdes Trefaldighetskyrkan.

Renhults arkitektur och byggnader präglar i hög grad stadsbilden i dagens Örebro. Han ritade tre frikyrkobyggnader i Örebro. Trefaldighetskyrkan är en av Renhults arkitektoniskt mest intressanta byggnader, den är också ett av de mest framstående exemplen på metodistisk kyrkoarkitektur i Sverige.

Den tomt som församlingen förvärvade för sitt kyrkobygge har ett mycket representativt läge i stadens absoluta centrum. Tomten har en mycket oregelbunden form som ställde höga krav på arkitekten för att skapa en både funktionell och gestaltningsmässigt fungerande byggnad i den mycket krävande miljön.