Stäng fönster Nora kn, DALKARLSHYTTAN 7:57 DALKARLSBERG SMEDJA

Historik
Dalkarlsbergs gruvor utgör ett av de allra äldsta gruvfälten i landet. Kung Magnus Eriksson utfärdade år 1340 ett privilegiebrev för "Västra Berget" som inom forskningen anses gälla Dalkarlsberg. År 1559 omnämns platsen i ett register över bergverk i landet. Dalkarlsberg producerade mest malm bland gruvorna i Nora bergslag fram till 1800-talets mitt. Malmen var mycket eftertraktad av järnbruk i Värmland och Närke på grund av sin höga järnhalt. För transproterna skull fick därför Dalkarlsberg år 1872 en station till den smalspåriga Vikern-Möckelns Jernveg. Gruvandelarna som ursprungligen hade ägts av enskilda bergsmän började under 1700-talet att förvärvas av olika järnbruk. "Dalkarlsbergs grufvebolag" bildades är 1825 och ombildades till ett aktiebolag är 1862. Dalkarlsbergsgruvan kom sedan att ingå i Nora bergslags gemensamma grufveförvaltning" som bildades år 1902. År 1935 övertogs verksamheten av "Stribergs grufve AB" Gruvan och verksamheten lades ner år 1948.