Stäng fönster Vännäs kn, FRIDHEM 1 FRIDHEM, VÄNNÄS LÄGER

Historik
VÄNNÄS LÄGER - Mellan 1900 och 1909 var Västerbottens regementes mötesplats förlagd till Vännäs. Regementet fortsatte därefter att använda lägrets många byggnader till olika militära ändamål. Först 1980 överläts hela området till Vännäs kommun.
Än idag återspeglas anläggningens militära hierarki i byggnadernas karaktär och gruppering. I en grupp för sig ligger officersbostäder och officersmäss. Längre västerut låg kaserngården, omgiven av manskapsbaracker. Av dessa finns endast en kvar, som 1985- 86 tillsammans med den intilliggande officersmässen och sjukstugan på lägerhöjden inreddes till kursgård. Därvid flyttades och återanvändes också förvaltarbostaden och ett landstormsförråd från en tredje byggnadsgrupp belägen österut vid järnvägsspåret.

FRIDHEM - Vid officersgården ligger marketenteriet - den ursprungliga officersmässen och bataljonsexpeditionen - flankerad av två identiska officersbostadshus i två våningar. Ett stycke därifrån återfinns ett särskilt bostadshus för underofficerarna. De fyra byggnaderna i gruppen skiljer sig från lägrets övriga bebyggelse genom sin ljust gulmålade fasspontpanel, sina verandor och sina dekorationer i schweizerstil. De plåttäckta taken har stilenligt kraftigt språng. Vid inredandet till missons- och ungdomshem har marketenteriet inretts till matsal och församlingssal medan underofficersbostaden blivit förläggningsbyggnad.

KÄLLOR: Beslut - Byggnadsminnesförklaring (Fridhem), Länsstyrelsen i Västerbottens län, 1982-01-25, Dnr 11.392-2842-81.

Byggnadsminnen 1978-1988 - Förteckning över nya byggnadsminnen 1 juli 1978-31 december 1988 enligt lagen den 9 december 1960, nr 690. Riksantikvarieämbetet (RAÄ), (Uppsala: A & W), 1989. ISBN: 91-7192-752-2