Stäng fönster Arvika kn, STYCKÅSEN 1:1 SÅGUDDEN FRILUFTSMUSEUM

Historik
Begreppet friluftsmuseum kom i bruk i samband med att Arthur Hazelius och Nordiska Museet öppnade Skansen i Stockholm år 1891. Intresset för hembygden och den folkliga kulturen var stor vid 1800-talets slut. Regionala fornminnesföreningar startades för att tillvarata den lokala kulturen.
I Arvika år 1904 bildades Värmlands Fornminnesförening på initiativ av handlaren A G Hedenskog. Syftet var att samla in och vårda äldre kulturföremål främst från västra Värmland. Stadsfullmäktige upplät Sågudden till föreningen för uppförandet av en museibyggnad. År 1913 flyttades den första byggnaden till platsen; en rökstuga från Spettungen i Lekvattnets socken, Torsby kommun. Rökstugan hade funktion av museibyggnad fram till 1922 då en storbondegård flyttades till platsen för att inrymma museum och samlingar.
Friluftsmuseet har idag ett tjugotal byggnader av olika kategorier som tillsammans med en rik föremålssamling speglar äldre tiders byggnadsskick och levnadsförhållanden. Två byggnader har försvunnit genom bränder; år 2004 brändes sädesmagasinet som även hade funktion av café och år 2010 brann Sågställarverkstaden ned. En ny serveringsbyggnad ”Nystuga” stod klar 2009 och en ny förrådsbyggnad kommer att ersätta den gamla verkstaden.