Stäng fönster Solna kn, BANKEN 9 M.FL. SOLNA CENTRUM

Historik
Solnas 60-talscentrum visade sig efter mindre än tjugo år blåsigt och trist med några halvstora varuhus, alltför många banker och vikande butiksutbud. Få uppgångar till övre planet, en svårfunnen saluhall i källarplanet och en otillräcklig parkering, som nåddes med halvtrappor, var andra omoderna inslag. Marknadsundersökningar visade att Solnas innevånare handlade i city eller Kista.

Pirens och VBB:s ombyggnadsförslag innehöll ett nytt kontorshus (som också var en ekonomisk förutsättning), överglasning, aktivering av flera våningsplan och ett nytt koncept för utbudet med attraktiva butiker och flera matställen. Efter diskussioner med Solna stad drogs överglasningen fram mot Stadshuset. P-platserna fördubblades, och tillgängligheten förbättrades genom Centrumslingans p-däck.

Det nio våningar höga kontorshuset byggdes längs Solna torgs södra kant så att resterande del av torget fått en intimare "basargatubredd". Här ger små fristående paviljonger med försäljning av mat, tobaksvaror m m liv och karaktär. Ett brant glastak med norrläge släpper in rikligt med ljus men inte solens värme, och genom taket rör sig kontorets utanpåliggande hissar. Även nya öppningar till övre och nedre planet ger genom trappor och rulltrappor liv och rörelse i höjdled.

Vid korsningen Bibliotekstorget/Solna torg har skapats en aktiv yta för uppträdanden, modevisningar och liknande. Här landar "Hollywoodtrappan", och scenen belyses av söderljus genom den stora gluggen i kontorshuset. Torgets golv har fått vackra terrazzoinläggningar.

Kontorshuset är ett prefabbygge, där fasadelementen dekorerats med kakelband. Färgerna i centrum är sammanhållna i gulockra, grågrönt och ljusblått. Detaljer i mässing, svart, rostfritt och mahognyfärgat trä kompletterar. I en senare etapp fortsatte överglasningen med Postgångens diagonal, där inspiration hämtats från Londons butiksarkader. Här tillkom också fyra nya bostadshus med uteplatser i ett övre plan mot Skytteholmsberget.

Ur "Arkitektur i Solna", Solna byggnadsnämnd, Borås 1994.