Stäng fönster Essunga kn, BANVAKTEN 4 M.FL. NECKS INDUSTRIER MED BOSTADSOMRÅDEN

Historik
Tillsammans med järnvägen har Necks mekaniska verkstäder varit den mest framträdande verksamheten i Nossebro under större delen av 1900-talet. Necks har varit Nossebros ”storindustri” som under sin storhetstid påverkat samhället på ett sätt som till delar påminner om ett brukssamhälle med en dominerande industri. Liksom stationsbyggnaden och andra påtagliga spår efter järnvägen är bevarade, finns också mycket kvar av Necks bebyggelse i Nossebro. Förutom själva industriområdet i anslutning till järnvägsområdet finns också bostadsbebyggelse i form av egnahemsområden, hyresfastigheter och ett par f d disponentbostäder uppförda av företaget.

Företaget startades av plåtslagaren Gustav Neck från Trollhättan som kom till Nossebro 1919. Hans plåtslageriverkstad var de första åren förlagd till förhyrda lokaler där det bl a tillverkades mejerikärl, smörjkannor och detaljer till elektriska kraftledningar.

Verksamheten liksom antalet anställda växte relativt snabbt. 1921 hade också brodern Herman Neck börjat arbeta i företaget och från 1924 användes varmgalvanisering i produktionen. 1927 uppfördes den första egna verkstadsbyggnaden i kvarteret Verkstäderna, strax sydväst om järnvägsstationen och alldeles söder om järnvägsspåren. Necks var sedan fram till järnvägens nedläggning en av de större godskunderna på Västgötabanan.Verksamheten fortsatte att växa och lokalerna byggdes till efterhand bl a för galvaniserings- och betningsavdelningar, smidespress och utökad maskinutrustning för plåtslageri. 1935 brann smedjan ner och vid återuppbyggnaden sammanfördes alla avdelningar till en byggnad av större omfattning och 1937 uppfördes en särskild kontorsbyggnad. Vid denna tid var antalet anställda ca 200. År 1943 drabbades åter förtaget av en stor brand som ödelade verkstäder och kontor. Efter branden uppfördes den nu befintliga stora och karaktäristiska fabriks- och kontorsbyggnaden i funkisstil.

I Nossebro medverkade företaget till byggnationen av egnahem och hyreshus under 1940-talet och början av 1950-talet. Egnahem och hyreshus byggdes öster om fabriksområdet. Egnahem uppfördes även längs Eriksgatan, en knapp kilometer öster om fabriksområdet. I det förra området finns också en disponentvilla från 1941. Ytterligare en disponentvilla (1935) är belägen i direkt anslutning till Necks f d huvudbyggnad (kontor och fabrik). Bostadsområdena finns närmare beskrivna nedan.

År 1955 avled företagets grundare Gustav Neck och sonen Roland Neck övertog rollen som VD. Till företagets historia i Nossebro hör Gustav Necks stora samhällsengagemang. Han var en ledande person i olika kommunala sammanhang, bl a som ledamot i byggnadsnämnd, ordförande i kommunalhusbyggnadskommitté m m. Under företagets verksamhetstid har olika galvaniserade produkter varit betydelsefulla. Necks levererade bl a mycket galvaniserade smidesprodukter till Vattenfall och Televerket. Som mest hade företaget mellan 300 och 400 anställda. 1994 flyttades större delen av verksamheten till Polen och all produktion har numera upphört i Nossebro.