Stäng fönster Norrtälje kn, KISTA 1:2 M.FL. KISTA GÅRD

Historik
Kistas ursprung kan beläggas från 1493 och en kontinuerlig ägarlängd finns bevarad sedan 1630-talet. Antalet gårdar i Kista förefaller sedan ha växlat mellan en och två. Under 1600-talet och under större delen av 1700-talet utgjordes byn av endast en gård. Enligt traditionen skonades gården då ryssarna 1719 brände ner en stor del av bebyggelsen längs östersjökusten tack vare att gårdsfolket ställde fram mat till ryssarna innan de själva lämnade gården.
Av dagens byggnader dateras några till 1700-talet. Gårdens utformning idag överensstämmer i grova drag med den som förekommer i skifteskartan från 1839 och senare kartor. Från 1800-talets början och fram till 1860-talet har det funnits endast en mangårdsbyggnad. Det finns dock flera bostadshus som visar att flera generationer har bott på gården samtidigt och att där även funnits anställd arbetskraft.
Sedan början av 1800-talet och fram tills dess hembygdsföreningen blev ägare 1947 var gårde inom samma släkts ägo. Den sista ägaren testamenterade gården till Väddö hembygds- och fornminnesförening. Anledningen till att gården inte förändrades under första hälften av 1900-talet är sannolikt att det inte blev något egentligt generationsskifte på gården.