Stäng fönster Halmstad kn, SLÄTTÅKRA 6:1 M.FL. SLÄTTÅKRA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SLÄTTÅKRA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Del utbruten till Oskarström 1957.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger centralt i bebyggelsen i Slättåkra, vid ortens korsväg. Läget är uppdraget mot bergssidan till, i dalgången som följer Suseåns lopp. Kyrkan omges i väster av skola, i sydväst av församlingshem och i öster av pastorsexpeditionen. Miljön utgör ett fint exempel på en sockencentrummiljö som vuxit fram kring kyrkan och även bibehållit sin funktion in i modern tid. Socknen är utpräglad skogsbygd med endast begränsade arealer öppen odlingsmark, främst i Suseåns dalgång kring Slättåkra.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Murad stenkyrka bestående av ett rektangulärt långhus med ett smalare absidförsett kor. I väster ett stentorn i jämnbredd med långhuset och på korets norra sida en vidbyggd sakristia. I kyrkan ingår de huvudsakliga mursträckningarna av en romansk stenkyrka. Ett äldre vapenhus i söder revs 1862. Det befintliga västpartiet, med förlängt långhus och brett västtorn, tillkom 1776 (ATA, inv. 1830). Tornets bottenvåning inreddes likaså med bänkplatser. Sakristian i norr tillbyggdes 1935-36, efter ritningar av arkitekt Harald Wadsjö.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är utvändigt vitputsad. Långhus, kor och sakristia täcks av separata sadeltak. Tornet är av sten till en höjd endast obetydligt högre än långhusets takfot, och har däröver en spåntäckt överbyggnad med huv och sluten lanternin. Huvudingång genom tornets bottenvåning. Kyrkorummet är invändigt vitputsat. Kyrkans interiör präglas idag av den omfattande restaureringen som genomfördes 1935-36 efter arkitekt Wadsjös förslag, vilken syftade till att lyfta fram kyrkans äldre stilkaraktär. Vid detta tillfälle rekonstruerades en triumfbåge mellan långhus och kor, och i koret murades ett kryssvalv i tegel. På långhusets tredelade innertak av trä framtogs målningar från 1801-02, utförda av målarmästaren Peter Hallberg. Altaruppsatsen, ursprungligen i renässansstil, har dock förändrats i senare tid. Predikstolen är från 1600-talets förra hälft.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I kyrkan förvaras ett medeltida triumfkrucifix.