Stäng fönster Halmstad kn, TRÖNNINGE 26:1 TRÖNNINGE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - TRÖNNINGE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger strax invid Trönningeån i norra delen av tätorten Trönninge. Den till ytan föga omfattande socknen består till största delen av öppen odlingsmark. Socknen ligger på nära avstånd till Halmstad i norr.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Stenkyrka med romansk planform bestående av ett rektangulärt långhus med smalare, rakt avslutat kor. Ett äldre trätorn i väster ersattes på 1790-talet med ett stentorn med träöverbyggnad. Koret var försett med tegelvalv, troligen medeltida. Kyrkan revs 1896, varvid ny kyrka uppfördes sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1893-94 efter ritningar av arkitekt Sven Gratz och består av ett rektangulärt långhus och smalare polygonalt kor med sakristia i norr. I väster ett torn flankerat av mindre rum (däribland trapphus).

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Trönninge kyrka är en oputsad murverkskyrka i nygotisk stil. Murarna, som artikuleras med strävpelare, genombryts av stora spetsbågiga fönsteröppningar. Tornet kröns av en högsträckt och spetsig spira. Huvudingång genom tornets bottenvåning i väster. Kyrkan är invändigt vitputsad, och koret skiljs från långhuset genom en spetsig triumfbåge. En större restaurering genomfördes 1951, då bland annat långhusets tredingstak ersattes med det nuvarande trätunnvalvet samt tre större korfönster sattes igen. Vid detta tillfälle togs åter äldre inventarier som predikstolen från 1598 med mästarnamnet Holger målare, och altaruppsatsen från 1701 av bildhuggaren Gustaf Kihlman i bruk. Ett framträdande modernt inslag i kyrkan är de tre målningar av konstnären Erik Olson som 1953 uppsattes vid altarringen.