Stäng fönster Falköping kn, FIVLEREDS KYRKA 1:1 FIVLEREDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FIVLERED

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger ensam och har ett högt läge vid Ätrans utlopp i Lönern. Då den första kyrkan uppfördes här var platsen en udde omgiven av vatten. Fivlered ligger ca 25 km söder om Falköping.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av långhus med tresidigt avslutat korparti och sakristia i norr. Vapenhus av trä i väster. Partier av en medeltidskyrka återstår ännu i väster, men dess ålder och utformning kan inte närmare preciseras. Efter en ombyggnad 1741 erhöll kyrkan ett tresidigt avslutat korparti, lika brett som medeltidskyrkans långhus. Vapenhuset tillkom sannolikt vid samma tid. Sakristia av okänd ålder.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av stickbågiga fönsteröppningar. Vapenhuset är brädfodrat och rödmålat. Skilda sadeltak täcker långhuset och det något lägre vapenhuset. Ingångar via vapenhuset samt direkt till korpartiet i sydost. Det smala kyrkorummet täcks av ett brädvalv. Vid restaureringen 1954 efter förslag av Adolf Niklasson påträffades på innerväggarna kalkmålningar i flera lager, varav de äldsta, figurativa möjligen från 1600-talet. Altaruppsatsen skänktes till kyrkan 1792. Predikstolen i empir är troligen av något yngre datum.