Stäng fönster Motala kn, FIVELSTAD 13:1 FIVELSTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FIVELSTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan, som är väl synlig i landskapet, är högt belägen vid ett vägskäl ca 8 km öster om Vadstena i övergångszonen mot helåkerbygden som omger staden. Miljön i övrigt består av en skola, en f.d. prästgård samt en f.d. komministergård.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett polygonalt korutsprång, sakristia i norr och ett torn i väster. I: Medeltidskyrkans utformning är känd utifrån en avbildning av Elias Brenner från ca 1670. Kyrkan var murad och bestod av ett långhus med ett något bredare, rakt avslutat kor, vapenhus i söder och torn i väster. Mellan vapenhuset och koret fanns en låg och smal utbyggnad i trä, av okänd funktion. Av den ursprungliga kärnkyrkan, uppförd under äldre medeltid, återstod då sannolikt långhusets västra del. Dess ursprungliga utformning i öster är inte känd. Västtornet, vilket ännu kvarstår, uppfördes sannolikt samtidigt eller snart därefter. Någon gång under medeltiden revs kyrkans ursprungliga östparti och ersattes med ett nytt kor, bredare än långhuset. Troligtvis härrörde även vapenhuset från medeltiden. Kyrkan valvslogs på 1400-talet och mäster Amund dekorerade den i anslutning därtill. Riven, förutom tornet, i samband med att ny uppfördes på samma plats. II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1882-83 efter Albert Törnquists ritningar under ledning av byggmästare P.A. Hallander i Varola, intill den äldre kyrkans kvarstående torn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören är vitputsad. Till det yttre har den genomgående sadeltak, tornet kröns av en svängd spira. Interiören täcks av ett tredingstak i trä. Stora rundbågiga fönster i långhus och kor lyser upp det vitmålade kyrkorummet. Predikstolen finns på nordväggen och har direkt uppgång från sakristian. Kyrkan restaurerades 1949 av arkitekten Johannes Dahl. Orgelläktaren försågs med en underbyggnad som inrymde en mindre samlingssal och ett förråd. Korets mittfönster murades igen, och sidofönstren försågs med antikglas för att dämpa ljusflödet. Predikstol från byggnadstiden. När den gamla kyrkan revs 1882 kasserades 1702-års altartavla, men lämnades utan ersättare fram till 1959. Den nuvarande altartavlan utförd av textilkonstnärinnan Märta Afzelius kunde då invigas.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkan äger fyra medeltida träskulpturer varav ett krucifix som fanns undanställda i tornet fram till 1949, då de restaurerades och återfördes till kyrkorummet. Äldst är en madonna från 1200-talet, de övriga är senmedeltida. Kyrkans gamla predikstol av Olov Wistenius i Vadstena från 1713 förvaras i kyrktornet, i kyrkorummet finns en enklare tillverkad 1882-1883. Den äldst kända orgeln inköptes 1639 och var tillverkad av Anders Månsson Bruse i Linköping. Den byttes ut 1769 mot en begagnad orgel från Vårfrukyrkan i Skänninge tillverkad av kakelugnsmakaren Peter Broberg i samma stad. Piporna var av papp, utom två som var av lera! Vid nybyggnaden införskaffades ny orgel gjord av E.A. Setterqvist i Örebro. Denna ersattes 1970 av den nuvarande orgeln med disposition av musikdirektör Jan Håkan Åberg, Linköping, fasad av arkitekt Lars Stalin, Jönköping och byggd av Orvar Smedman vid Nordfors & Co Orgelbyggeri i Lidköping.