Stäng fönster Motala kn, KLOCKRIKE 10:1 KLOCKRIKE KYRKA (JOSEPHINE KYRKA)

FÖRSAMLING 1995 - KLOCKRIKE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i ett vägskäl 15 km öster om Motala på en höjd i ett omväxlande och kuperat landskap. Den är belägen ett stycke norr om Klockrike samhälle där en äldre kyrkogård finns samt en ruinkulle efter den medeltida kyrkan. Kyrkan omges av prästgård, nu församlingshem (?), samt en i bruk varande skola jämte en del villafastigheter. På kyrkogården finns ett gravkapell.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (KLOCKRIKE KYRKORUIN). Av den år 1825 raserade medeltidskyrkan återstår en oundersökt ruin. Dess byggnadshistoria är inte närmare känd. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den befintliga stenkyrkan, även kallad JOSEPHINE KYRKA, grundlades 1821 och uppfördes 1825-26 av bygg-mästare Johan Holmberg efter arkitekt Samuel Enanders ritningar. Dess rektangulära långhus har i öster avdelats i ett segmentformat korutsprång, flankerat av två rum, däribland sakristia. Mot långhusets västgavel reser sig ett torn. Kyrkan är länets största utanför städerna.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den nyklassicistiskt präglade kyrkan har vitputsade fasader. Långhuset och koret täcks av sadeltak täckta av kopparplåt och tornet kröns av en huv med lanternin. Innertaken utgörs av trätunnvalv. Den ursprungliga altar-tavlan, en muralmålning utförd 1826 av en fabrikör Vulcan från Vadstena på den konkava altarväggen, döljs idag av en senare altartavla på duk utförd av Fredric Westin 1857, som inramas av en kraftig ädikula. Predikstol från kyrkans byggnadstid. Över kordörrarna nischer, ursprungligen öppningar till herrskapsrum över sakristian. Orgeln är gjord av Per Z. Strand 1842. Kyrkan har genomgått få större renoveringar, främst på 1880-talet och 1939-40 (K Martin Westerberg), och är välbevarad exteriört och interiört.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Den medeltida dopfunten skänktes till kyrkan 1965 och kommer från någon av kyrkorna i Väderstads pastorat (uppgift av Sune Ljungstedt). Bland de medeltida inventarierna märks två madonnor, vara en av romansk och en av gotisk stilkaraktär, samt rester av ett gotiskt triumfkrucifix. Från den gamla kyrkan återstår också ett medeltida altarskåp.