Stäng fönster Falköping kn, KÄLVENE 24:1 KÄLVENE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - KÄLVENE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger högt och fritt på en ås i utkant av den sammanvuxna kyrkbyn/järnvägssamhället och endast 1,5 km från Näs kyrka. Till kyrkomiljön hör f.d. skolhuset, nu församlingshem, uppfört under 1800-talets senare hälft. Kälvene socken ligger sydost om Falköping.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus och smalare, påtagligt långsträckt kor med rak avslutning, sakristia i norr samt vapenhus framför portalen i söder. Kyrkan uppfördes troligen under 1100-talet eller 1200-talets första hälft med långhus och smalare kor, men har vid okänt tillfälle förlängts både i väster och öster. Såväl sakristia som vapenhus härrör från 1929, men ersatte då äldre tillbyggnader i trä (de rivna byggnadskropparna från 1790-talet). Enligt osäker uppgift skall kyrkan haft ett torn i väster som sedermera rasat. På tornets ruinkulle skall den befintliga klockstapeln uppförts under 1780-talet.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den tornlösa kyrkans exteriör har en tunn slamning som röjer murverkets oregelbundna skiftgångar; markerade stötfogar för de olika byggnadsfaserna. Den nu igenmurade sydportalen med profilerad omfattning av finhuggen sandsten är synlig i långhusets murverk. Stickbågiga fönsteröppningar. Kyrkorummet täcks av ett platt innertak av trä. Koret öppnar sig mot långhuset i hela sin bredd genom att triumfbågsmuren bortbilats. Vid den genomgripande restaureringen 1929 under ledning av arkitekt Allan Berglund påträffades fragment av målningar på väggarna, möjligen både från medeltid och efterreformatoriskt tid, av vilket det senare en dekorativ fris framtogs och påbättrades. Under 1800-talets mitt och andra hälft förvärvades ny inredning, däribland predikstolen och altarringen. Av en äldre bänkinredning från 1700-talet återstår två kyrkvärdsbänkar. I övrigt öppen, modern bänkinredning.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Av medeltida inventarier återstår en dopfuntsfot med uttömningshål.