Stäng fönster Falköping kn, MULARP 15:1 M.FL. MULARPS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - MULARP

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen i platsby vid en gammal vägsträckning längs Mularpsbäcken väster om Gerumsberget och endast 2 km från Åsle kyrka. Mularps socken ligger öster om Falköping.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare absidkor, sakristia i norr samt torn och vapenhus i väster. Långhus och kor härstammar från 1100-talet eller 1200-talets första hälft; troligen har även tornet medeltida ursprung. I Peringskiölds Monumenta är kyrkan avbildad med ett vapenhus av trä i söder (ovanligt nog med pulpettak), sedermera rivet. Sakristian uppfördes vid 1700- talets mitt, och vapenhuset tillkom förmodligen under 1700- eller 1800-talet.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har vitputsade fasader och sadeltak. Fönstren fick sin rektangulära form under 1700-talet (ett romanskt fönster finns dock bevarat i absiden); under samma tid fick tornet, som är avbildat med spira hos Peringskiöld, sin flacka huv med fyrkantig lanternin. Ingång sker i väster genom vapenhuset. Kyrkorummet har vitputsade väggar. Långhus och kor har sekundärt inslagna kryssvalv, möjligen medeltida. Rundbågiga öppningar sammanbinder långhuset med kor och torn; tornets nederdel rymmer orgelläktare samt bänkar. I triumfbågen hänger ett medeltida triumfkrucifix. Altaruppsatsen från 1735 är uppsatt ovan ingången till sakristian. Predikstolen från samma tid och återinsattes vid arkitekt Anders Roland restaurering 1916.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Av medeltida inventarier återstår även en dopfunt av sandsten med uttömningshål samt en senmedeltida Mariabild.