Stäng fönster Falköping kn, SLÖTA 21:1 SLÖTA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SLÖTA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Slöta övra införlivad omkring 1545. Smedby samt möjligen Falekvarna införlivade efter 1680 (Falekvarna ej säkerställd som medeltida socken; se Lundahl, 1961).

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i väl samlad bebyggelse i fullåkerbygd på issjösediment sydost om Ålleberg. Till kyrkomiljön hör prästgården från 1930-tal, kyrkvaktmästarbostad samt församlingshemmet, tidigare skola, i gjuteteknik samt allé längs bygatan. Saleby kyrkoruin är belägen knappt 2 km mot nordväst. Slöta ingår i Falbygdens riksintresseområde. Socknen ligger sydost om Falköping.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Enligt avbildning i Peringskiölds Monumenta bestod den murade kyrkan till sin kärna av långhus och smalare absidkor, troligen uppförd under 1100-talet eller 1200-talets första hälft. Stenkyrkan ägde enligt avbildning även vapenhus och västtorn av okänd, men möjligen medeltida datering. Enligt schematisk planritning från 1784 fanns även en sakristia på korets norra sida. Riven 1786. Grundmurar och två underjordiska gravrum påträffades vid en grävning 1936.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den murade kyrkans huvudkropp har rektangulär plan med halvrund avslutning; en bröstningsmur avdelar det halvrunda altarrummet från en bakomliggande sakristia. Västtorn. Kyrkans är tillkommen i flera etapper. Kyrkan uppfördes 1787 med långhus och tresidig koravslutning. Västtornet stod inte klart förrän 1794. Sakristia tillfogades på den norra sidan 1818. Kyrkans östra del omgestaltades 1857, varvid det nuvarande korpartiet med sakristia tillkom (den äldre sakristian raserades).

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den nyklassicistiska exteriören har vitputsade fasader, rundbågsfönster och svängd tornhuv med lanternin. Långsidornas ingångar accentueras av framskjutande, rundvälvda portaler, samtida med 1857 års ombyggnad. Ingångar i väster samt mitt på långhusets nord- och sydsida. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv vilande på en kraftig taklist. Interiören domineras av den monumentala korabsiden: jonisk kolonnkrans, hjälmvalv och bakomliggande ljusintag från de stora korfönstren. Halvcirkelformad sakristia i utrymmet bakom altarväggen. Nyklassicistisk predikstol. Kyrkorummets figurativa måleri, utfört av Anders Gustaf Ljungström 1857 (kompletterat med dekormåleri av sonen Johan Gustaf Ljungström 1906), avlägsnades omfattande restaurering 1960, efter förslag av arkitekt Anders Ekman. Vid detta tillfälle fick altarväggen en bysantinskt inspirerade mosaik, utförd av konstnär Gun Setterdahl.