Stäng fönster Falköping kn, YLLESTAD 16:1 YLLESTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - YLLESTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen i småbruten flack odlingsmark i skogsbygd sydost om Falköping. Till den väl samlade kyrkomiljön hör prästgården från 1880 samt skolhus. I socknen finns ett tiotal lämningar efter stenåldersboplatser samt en gånggrift.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Grundmurar efter stenkyrka, troligen från äldre medeltid, påträffad under golvläggningen vid restaurering 1954. Kyrkan har ursprungligen haft långhus med smalare kor, dock i ett senare skede vidgat. Enligt en sockenhistorik från 1779 var kyrkan " ... utan och innan hvitlimmad och hvälfd ... ". Då fanns också sakristia, vapenhus och ett bastant västtorn. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande nyklassicistiska stenkyrkan uppfördes 1848 med långhus, femsidig sakristiutbyggnad i öster samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans fasader är vitputsade, fönstren rundvälvda. Långhuset täcks av ett flackt sadeltak och tornet med en karnissvängd huv och lanternin. Ingång genom tornet och mitt på södra långhusväggen. Det ljusa kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv, målat i ljusblått 1970. Det halvcirkelformade korfönstret, ovanför taklisten, flankeras av grisaillemålningar i form av änglar på moln med språkband målade av artisten Anders Gustaf Ljungström. Altaruppsatsens joniska kolonner och den cirkelformade, vitmålade predikstolen, med detaljer i guld, ger interiören en klar nyklassicistisk karaktär. Vid en restaurering 1953-54, efter ritningar av arkitekt Adolf Niklasson, tillkom predikstolens ljudtak, läktaren utvidgades och kyrkan fick ny, sluten bänkinredning, med bibehållna gamla bänkdörrar. Det förgyllda altarkorset fick en textil bakgrund 1970.