Stäng fönster Linköping kn, LEDBERG 12:1 LEDBERGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - LEDBERG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är högt belägen på en ås med vid utsikt över slättbygd. Söder om kyrkan den stora gravhögen Ledbergs kulle. I kyrkans närmiljö finns bl.a. prästgård med tiondebod och en f.d. skola.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Murar efter den rivna medeltidskyrkan påträffades vid grävningar 1926. Denna uppfördes sannolikt under äldre medeltid av kalksten, stundtals bearbetad till kvadrar. Korets ursprungliga form är inte säkert känd. Efter en ombyggnad senare under medeltiden erhöll kyrkan ett rakslutet korparti av långhusets bredd samt troligen en sakristia. Påträffade valvstenar av tegel indikerar att kyrkorummet välvdes under senmedeltiden. Ett torn tillbyggdes 1745 av byggmästare Gabriel Bragner. Riven 1849 i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan byggdes 1849-51 av byggmästare C. A. Forsén efter ritningar av Abraham Nyström, omarbetade av Johan Fredrik Åbom vid ÖIÄ. Kyrkan har rektangulärt långhus med rakslutet korparti, en halvrund sakristia i öster samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är välbevarad till det yttre. Exteriören har inslag av medel-tids-romantiserande dekor, men rumskänslan och proportionerna är av empirkaraktär. De yttre taken är täckta med rött tegel. Tornet avslutas med hög åttkantig lanternin. Kyrkorummet täcks av trätunnvalv. Från den tidigare kyrkan övertogs ett 1400-tals-altarskåp tillverkat i Lübeck, ett litet samtida krucifix och en 1600-talspredikstol. Övriga inven-tarier tillkom vid byggnadstiden. Altartavlan är målad 1851 av Carl Peter Leman. Orgeln byggdes 1852 av Sven Nordström. Interiören har förändrats något vid renoveringar, särskilt 1927-28 (Gustaf Holmdahl) och 1970 (Ture Jangvik).