Stäng fönster Alingsås kn, BÄLINGE 1:6 BÄLINGE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ALINGSÅS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Alingsås landsförsamling tidigast 1619. Sammanslagen med Alingsås landsförsamling, Rödene och Bälinge 1967 (Alingsås församling).

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger nära riksväg fritt i sluttning mot Säveån. Bälinge socken ligger strax nordost om Alingsås.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan består av rektangulärt långhus med sakristia i öster. Långhusets tjocka gråstensmurar torde i väster vara bevarade från den äldsta stenkyrkan, uppförd under medeltiden. Troligen 1685 (inventeringsprotokollet 1829, ATA) erhöll kyrkan salformad plan. Sakristian tillbyggdes i öster 1699.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är putsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundvälvda fönsteröppningar. De branta gavelröstena är klädda med stående locklistpanel. Över långhusets västra takfall rider ett litet torn. Ingång på västgaveln. Kyrkorummet täcks av ett platt innertak. Kyrkan fasta inredning återstår till viss del från 1600-talets slut, däribland altarring (1684) och altaruppsats (skänkt av skepparen Carl Andersson Gierss 1691) samt möjligen läktarbarriärens apostlabilder. Vid den genomgripande restaureringen 1947, efter förslag av arkitekt Ärland Noreen, förvärvades ny predikstol och bänkinredning, dock i avsikt att harmoniera med kyrkorummets äldre stilkaraktär.