Stäng fönster Bengtsfors kn, LAXARBY STOM 4:1 M.FL. LAXARBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995: LAXARBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på ett krön ovanför Laxsjön i ett kuperat landskap i de norra dalbygderna, ca fem mil öster om Bengtsfors.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En träkyrka, av i övrigt okänd utformning, torde ha funnits under medeltiden. Ersatt med ny kyrka, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande timmerkyrkan har korsformad plan, varav den östra korsarmen utgör ett tresidigt avslutat korparti, utbyggd sakristia i öster, vapenhus i väster och torn i söder. Kyrkan uppfördes med salformad plan vid 1600-talets mitt (enligt Nils Hesselgrens "Lovtal över Hesselskog" från 1672 var kyrkan då relativt nybyggd). Sannolikt tillfogades sakristia och vapenhus 1705. Korsarmarna tillbyggdes 1759. Tornet vid korskyrkans södra gavel restes 1884 (enligt Hesselskog fanns redan 1672 ett "torn av stor höjd", men huruvida detta utgjordes av en takryttare eller en egen tornkropp är inte känt).

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den brädfodrade exteriören, som tidigare varit rödfärgad, erhöll sin nuvarande vita färg sannolikt vid 1800-talets slut. Korskyrkans branta, avvalmade sadeltak är skiffertäckta. Den tillfogade tornkroppens snickerier och korta spira, är karaktäristisk för det sena 1800-talets trägotik. Ingång i väster och söder, via vapenhuset och tornets bottenvåning. I samband med det sena 1800-talets yttre förändringar förnyades även kyrkans inre och fasta inredning. När kyrkan restaurerades 1935, efter förslag av arkitekterna Gustaf Clason och Sten Brandel, företogs en rad åtgärder för att dämpa 1800-talets ingrepp i kyrkorummet. Det platta innertakets målningsdekoration, utförd av Carl Zetterström 1777, framtogs och konserverades. Likaså lät man ta fram den ursprungliga polykromin på kyrkans gamla altartavla och predikstol, arbeten av Isak Schullström från 1765-70.