Stäng fönster Bollebygd kn, BOLLEBYGDS PRÄSTGÅRD 1:2 BOLLEBYGDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - TÖLLSJÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK -

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i utkant av villasamhället, vid den kraftigt meandrande Nolån, i den längs stränderna koncentrerade odlingsmarken. Bollebygds socken är belägen i södra Västergötlands dalgångsbygd, mellan Borås och Göteborg.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltidskyrka av sten, men i övrigt okänd utformning. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1843-49 och består av rektangulärt långhus, utbyggd, halvrund sakristia i öster samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör är välbevarad och typisk för den enkla nyklassicismen under 1800-talets första hälft. Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar; lunettfönster ovan portalerna. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets nord- och sydsida. Kyrkorummet täcks av ett tunnvalv med profilerad taklist, på östväggen buren av enkla pilastrar. Interiören har restaurerats bl.a. 1935, efter förslag av arkitekt Knut Nordenskjöld, då inredning från den gamla kyrkan konserverats och uppsatts. Altartavlan är från 1705 och är snidad av Anders Ekeberg. målad av Sven Wernberg 1710. Predikstolen från 1702 är också ett arbete av Ekeberg. Sluten bänkinredning, möjligen från byggnadstiden.