Stäng fönster Örnsköldsvik kn, BJÖRNA 53:1 BJÖRNA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - I Björna har under perioden 1760-1860 uppförts två kyrkor. Den första byggdes av byggmästare H. Drake åren 1798-99 med invigning år 1800. Till denna kyrka hade ritningar uppgjorts av Daniel Hagman 1765, reviderade vid ÖIÄ 1772. Kyrkan brann den 25 april 1848. En ny kyrka byggdes 1851-53 efter ritningar av Fredrik Wilhelm Scholander 1849. Byggmästare var Erik Jonsson från Åsele.

Kyrkan 1798-99:
PLAN OCH MATERIAL - Enligt ritningarna ett rektangulärt långhus med tresidigt kor i öster och sakristia på norra långväggen. Huvudingång genom tornfoten. På Hagmans ritning saknas torn, på ÖIÄ:s ritning har det tillfogats. Bägge ritningarna avser sten som material, men kyrkan uppfördes i timmer, med takbeläggning av näver och spån.

EXTERIÖR - Exteriören torde ha följt ÖIÄ-ritningen, med långhus och torn, men översatt i trä. Fasaden var senast från 1820-talet vitmålad.

INTERIÖR - Under 1830-talet vitmenades interiören. Predikstolen var målad i vitt med sparsamm förgyllning. På altarväggen uppspänd väv med skenarkitektur kring korsfästelsescen, med Gudslammet vilande på arkadbåge. Läktare i väster byggdes 1828.

Kyrkan 1851-53:
PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär byggnad med något smalare kor i öster, sakristia i norr. Torn i väster med huvudingång.
Byggd i timmer med stående vitmålad slätpanel. Kopparplåt på tak och torn. Grund i granit, putsad i grått. Till kyrkogården leder stegportar av trä, vitmålade.

EXTERIÖR - Återrestaurerad till ursprungligt utseende. Höga rektangulära tredelade fönster. Knutlådor mellan fönstren. Västingången kröns av gråmålad fronton. Tornet avslutas med en pyramidhuv med liten lanternin krönt av kort spira med korsprytt klot.

INTERIÖR - Inredningen som ritades av Scholander är delvis återställd 1956-57 efter förändringar 1902. Kyrkorummets väggar är indelade av listverk, liksom taket av tredingstyp. I koret har fönstren gultonade antikglas, som ersatt glasmålningar från 1902. Altarprydnaden "Golgata" är snidad i trä 1956 av skulptören Holger Persson, Sollefteå. Ursprungligen stod ett kors på altaret, efter 1912 utbytt mot Kristusskulptur. Predikstolen efter ritning av Scholander utförd och skänkt av Nils Jonsson i Hemling.
Öppen bänkinredning. Orgelverk byggt 1902 av G A Setterqvist med fasad ritad av G Hermansson i nygotisk stil. Avbalkning med halvhöga skärmvägar under läktaren.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860, Del 4 Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. Stockholm 1997