Stäng fönster Örnsköldsvik kn, BJÖRNA 53:1 BJÖRNA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BJÖRNA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - År 1795 utbrutet ur Själevad som kapellförsamling. Till 1824 pastorat med Själevad, sedan dess eget pastorat.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i skogsbygden i den nordöstra delen av landskapet. Kyrkan ligger avskilt i den södra delen av socknen, ca tre km från tätorten, på en höjd i ett skogsparti. Ca 100 m söder om kyrkan ligger en äldre folkskola.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Ett kapell byggdes mellan 1798-99 av H. Drake efter reviderade ritningar av Daniel Hagman. Byggnaden brann ned 1848. Enligt ritningarna skulle kapellet byggas i sten men församlingen valde i stället trä. Rektangulär byggnad i trä med tresidigt avslutat korparti i öster och torn i väster. Sakristia i nordost. Ingång i väster och söder.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: 1851-53 uppfördes en ny kyrka nordväst om det brunna kapellet. Ritningarna var utförda av Fredrik Wilhelm Scholander 1849. En ny sakristia tillbyggdes 1956-57 som förlängning av den befintliga sakristian i nordost. Rektangulär byggnad i trä med smalare kor i öster, sakristia i nordost och torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Vitmålad, stående träpanel och plåttak. Höga rektangulära, tredelade fönster. Västtornet kröns av pyramidhuv, liten lanternin och kort spira. Kyrkan genomgick omfattande förändringar 1902 i nygotisk riktning efter förslag av J. Wikberg och G. Hermansson, vilka bl.a. innebar spetsvinklade fönster med nya dekorativa omfattningar. Exteriören återrestaurerades till ursprungligt utseende av fönster och fasader 1956-57 efter arkitekt Kj. Wretlings ritningar. Ingång i väster via tornets bottenvåning. Väggar och tredingstak indelas av listverk. Även interiör och inredning återställdes delvis till ursprungligt skick 1956-57, däribland predikstolen ritad av Scholander. Orgelfasaden i nygotik från 1902 ritad av Gustaf Hermansson. Öppen bänkinredning likaså från 1902. Ursprungligen stod ett kors på altaret, efter 1912 utbytt mot Kristusskulptur. Nuvarande altarprydnad ”Golgata” från 1956 är utförd av skulptör Holger Persson.